fredag 25 december 2009

Matfrosseri en gammal tradition vid vinterbloten

Även om kyrkan varit framgångsrik i sitt arbete med att kidnappa och anpassa gamla seder och bruk till en kristen världsbild så finns det inslag från de gamla vintersolståndsbloten som lever kvar. Ett sådant är uppenbarligen frosseriet i mat som har mycket gamla anor.

Brittiska arkeologer från universitetet i Sheffield har studerat benrester från boskap som uppenbarligen slutat sina dagar som tilltugg vid grandiost upplagda midvinterblot i mer än 5000 år gamla Stonehenge. Stora mängder ben från grisar som har slaktats runt midvinter tyder på att dessa fraktats långa sträckor från hela södra England. Där finns också en uppsjö av ben från annan boskap men dessa har inte hunnit studeras ännu.

Om boskapen fraktats dit för att ingå ett rituellt ätande eller helt enkelt var färdkost åt de som deltog i festligheterna vid Stonehenge är, lika lite som vilken funktion Stoenhenge fyllde, inte slutligt utrett. Men med tanke på mängden ben, och att bröd, ost och torkat kött hade varit en enklare färdkost är det en bra gissning att midvinter i eller vid Stonehenge innefattade rituellt ätande - gissningsvis av ansenliga proportioner.

Så är du lite däst av julmaten idag så kan tanken på att du följer en mångtusenårig tradition av häftigt festätande kanske erbjuda lite tröst. Men om du gav dig hän åt ett mer norrönt firande och drack jul så kanske du behöver mer påtaglig tröst som starkt kaffe, huvudvärkstabletter och frisk luft.



Bookmark and Share

Inga kommentarer: