Musslor gör inget annat än att filtrera grumligt vatten. Därmed fungerar de som effektiva reningsverk. Om man plockar bort dem ur vattnet efter ett tag så har de också minskat övergödningen. Men de små blötdjuren kan göra mer nytta. De är en proteinrik föda som duger till människor.
Men det kanske är som fågelmat de kan göra bäst nytta, alla gillar inte att äta musslor. För äggproducenter som vill bedriva ekologisk produktion kan musslor bli räddningen när fiskmjöl inte är lämpligt eftersom det nuvarande fisket håller på att tömma haven.
Blåmusslor är en proteinkälla som tillgodoser fåglarnas behov, och musslor har goda förutsättningar att bli godkända enligt de ekologiska reglerna. Husdjursagronom Lotta Jönsson har i sitt doktorsarbete vid SLU utvärderat musselmjöl i foder till fjäderfä. Hon har studerat hur musselmjöl påverkar värphönsens och slaktkycklingarnas hälsa, produktion och äggkvalitet.
När musselmjöl ersatte fiskmjöl i fodret visade sig slaktkycklingar växa lika bra och ha lika bra hälsa, och för värphöns upprätthölls äggproduktion, äggkvalitet och djurhälsa. I värphönsförsöken har de fåglar som ätit musselfoder värpt ägg med gulare gula tack vare att musslorna naturligt innehåller färgämnen.
– Med musslor som foderråvara kan vi på sikt äta ägg och kycklingkött och samtidigt rena våra kustvatten! konstaterar Lotta Jönsson.
Bilder. Lotta Jönsson vid Musselodling vid Fiskebäckskil (Foto Åsa Odelros) Blåmusslor och några andra blödjur.
Läs mer här.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar