torsdag 24 september 2009

Tigern - världens smartaste katt?


En forskargrupp ledd av universitetet i Oxford har genomsökt museiearkiven för att undersöka skallar från lejon, leopard, tiger och jaguarer.  Det de varit ute efter är en slags IQ-test för stora katter.

Men eftersom döda katter, och knappast levande heller, inte gärna fyller i testblanketter har forskarna fått nöja sig med att mäta hjärnans volym. Och då vinner tigern titeln som kattdjurens intellektuelle gigant. Sett i relation till kroppsstorlek har tigern störst hjärna av de undersökta kattdjuren. (Att man räknar i relation till kroppens storlek  beror på att en del av hjärnan är upptagen med att sköta kroppens funktioner som rörelser och sådant.)

Nu behöver tigern inte  börja räkna för att trimufera. Även utan omräkning har den större hjärna än lejonen.

 - När vi jämför de två största arterna så har ett genomsnittligt lejon en större skalle än tigern. Men tigern har större volym. Det är förvånande att en liten balinesisk tigerhona har samma hjärnvolym som en stor afrikansk lejonhanne, säger Dr Nobby Yamaguchi vid Oxford University’s Wildlife Conservation Research Unit

Resultatet är lite förvånande eftersom tigrar lever för sig själva medan lejon är sociala flockdjur. Normalt räknar man med att socialt samspel ställe krav på en utvecklad hjärna.

Tydligen är "följajohnnbeteende" inte så utvecklande som man trott.

Studien presenteras i Bological Journal of the Linnean Society

Inga kommentarer: