lördag 26 september 2009

Svensken är som lyckligast på våren, eller...


Det går alldeles utmärkt att hävda att svenskarna är mycket mer nöjda med livet om våren än om hösten/vintern.

Det finns statistitik från så imponerande institut som EU och SOM-institutet vid Göteborgs universitet som kan användas för att bevisa just det.

Se själv i diagrammet här intill. Andelen mycket nöjda med livet är betydlig högre under våren (Exemeplvis V 06) än under hösten/vintern (Exempelvis  H 06). Skillnaden i livsglädjen under våren och livsglädje under hösten/vintern ligger långt bortom den statistiska (matematiska) felmarginalen. Ett bombsäkert resultat verkar det som.

För den som upplevt en riktigt grinvinter på västkusten är resultatet dessutom helt logiskt: När mår man bäst? När man spanar in den första strandskatan från en soldränkt klippa i skärgården eller när man med läckande skor kämpar i dimma och 15 sekundmeters motvind uppför en backe täckt av snöslask? Naturligtvis om våren.

Men det finns (minst) en annan förklaring. Den handlar om vilken metod man använt för att att få in svaren. Undersökningen som gett vårvärdena ingår i Eurobarometern.  Höstsiffrorna kommer från SOM-undersökningen. Frågorna i båda undersökningarna är i princip identiska.  Förutom att undersökningarna genomförts under olika årstider finns ännu en viktigt skillnad. Man har använt olika metoder för att samla in svaren.

EU-undersökningen görs med personliga intervjuer medan SOM-undersökningen använder enkäter via post. Och det har betydelse. Det är känt sedan tidigare att man får positivare svar vid personliga intervjuer. (Så kan man, om man är oseriös, i viss mån rigga resultaten.)
Därför är det vanskligt att göra jämförelser, som i diagrammet här, mellan Eurobarometern och SOM-institutets siffror. Det blir helt enkelt inte rätt. Däremot är det helt OK att göra jämförelser mellan olika år inom respektive undersökning.

Man kan nog förklara skillnaden mellan undersökningarna med skillnaderna i metod. Men personligen tror jag att åtminstone någon procentenhet kan förklaras med att det faktiskt känns lite lättare att leva på våren.

Länk till SOM-institutet
Länk till Eurobarometer

Inga kommentarer: