måndag 21 september 2009

Äntligen! SÅ ska en trivsam stad se ut

Hur vi uppfattar och värderar stadsmiljöer är inte så unikt som vi kanske tror - eller önskar. Vi värderar miljöerna så pass lika att det går att ta fram en metod som mäter de känslor som vi får då vi vistas i olika miljöer och som kan ge underlag för hur stadsmiljöer utformas.

 Lena Steffner som nyligen doktorerat vid Lunds Universitet presenterar i sin avhandling metoden.

– Det som är nytt är att den här metoden faktiskt ger en bild av miljön som alla kan vara överens om. Det gör det lättare att använda resultaten i argumentationen vid planering av ett område, precis som man idag använder exempelvis bullermätningar, säger Lena Steffner.

Rent praktiskt går det till så att ett antal personer utifrån bilder av platser gör en skattning av sina känslor och får förklara varför de känner så.

Så hur ska en stad se ut för att vi ska trivas?

– Varje plats är unik och hur den upplevs beror på sammanhanget, men överlag ger medeltida bebyggelse, stenstaden i rutnätskvarter och trädgårdsstadsmiljöer flest positiva känslor, säger arkitekten Lena Steffner som hopas att metoden ska användas vid planering av nya områden eller bättre på ryktet i stadsdelar som behöver bättre service.

 Avhandlingen kan laddas ner här.

Inga kommentarer: