fredag 25 september 2009

Alla svenskar är invandrare

Alla svenskar är invandrare. Vi kom traskande hit för omkring 4000 år sedan och tog troligen kunskapen att bedriva jordbruk med oss. Det gäller för övrigt alla skandinaver. Vi kom hit, slog oss ner, drev jordbruk och trängde undan de jägar- och samlarfolk som redan fanns på plats.
.
Det visar en studie som ligger i gränslandet mellan genetik och arkeologi som gjorts av forskare från bland annat Uppsala och Stockholms Universitet. Studien publiceras i tidskriften Curren Biology.

- De jägare-samlare som bodde i Skandinavien för mer än 4000 år sedan hade en annan genpool än den vi uppvisar idag, berättar Anders Götherström vid avdelningen för evolutionsbiologi, Uppsala universitet, och som lett studien.

Det är svårt att arbeta med så gammalt DNA som studien bygger på. Dels så bryts DNA ner med tiden och dels är risken att förorena det med nyare DNA stor. Därför har det tagit tid att slå fast att det DNA man undersökt verkligen är så gammalt som man trott.

- Våra data visar att dagens skandinaver inte är direkta ättlingar till de jägare/samlare som bodde här under stenåldern. Detta måste tolkas som att det förekommit åtminstone någon form av migration till Skandinavien och att den troligen inleddes i samband med bondestenåldern. Just nu har vi emellertid svårt att säga exakt hur stor den var, säger Petra Molnar vid osteoarkeologiska forskningslaboratoriet vid Stockholms universitet.

Inga kommentarer: