onsdag 23 september 2009

Nanorör kan bli extremt långlivade batterier

Ett forskarteam vid Massachusets Institute of Technology har funnit att nanorör av kol formade till fjädrar kan, åtminstone i teorin, användas till att lagra energi. Så mycket energi att de prestandamässigt kan jämföras med de bästa lithium-jon batterierna.


Jämfört med batterier har nanofjädrarna flera fördelar. Bland annat laddas de inte ur med tiden. Det betyder att de är idealiska som kraftkälla i larm och i nödsystem för exempelvis belysning. De kan också användas som kraftkälla i bärbara verktyg som idag drivs med förbränningsmotorer vilket skulle ge tysta och avgasfria arbetsredskap för trädgårdsarbete med mera.


Nanotuberna är också tämligen okänsliga för värme och tryck och kan därför användas exempelvis vid borrning efter olja där högt tryck och värme utsätter utrustningen för stora påfrestningar.


Men det är lång väg att gå innan nanofjädrarna ersätter batterier och bensinmotorer. Än så länge är fjädrarna i just nanoskala och för små för att användas praktiskt.  Innan man kan ropa hej måste forskarna vid MIT visa hur man bygger större fjädrar utan att förlora de egenskaper som gör de små rören så lämpliga för att lagra energi.


Länk till resultaten. Kräver lösenord.

Inga kommentarer: