fredag 18 september 2009

T-rex har fått en farfarsfar

Världens mest skräckinjagande dinosaur, Tyrannosaurus Rex, har fått en längre stamtavla. Detta sedan en person, man vet inte vem det är, hittade ett i det närmaste komplett bevarat fossil av T-Rexens anfader i  sjön Lujiatun i nördöstra Kina.

Det förhistoriska djuret ser ut som en T-rex  - fast i miniatyr. Det upphittade exemplaret är ett ungt djur, fem till sex år, som då det levde för cirka 130 miljoner år sedan mätte tre meter från nos till svans och vägde ungefär 60 kilo. Den är alltså ungefär en hundradel så stor (volym) som en T-rex, som i vid motsvarande ålder skulle vägt flera ton.

Det kinesiska fyndet innebär att utvgecklingshistorien för T-rex delvis får skrivas om. Tidigare har man antagit att T-rexen förkrympta framben (eller armar) blivit sådana då djuret genom evolutionen ökade i storlek. Fyndet av T-rex farfarsfar visar att de förkrympta frambenen var etablerade långt innan T-rexen gjorde entré tiotals miljoner år senare.

Den nya dinosaurien har fått namnet Raptor kriegsteini efter fadern till den amerikanske läkare som köpte fossilet på den internationella marknaden och överlämnade den till paleontologen Paul Sereno som gick med på att beskriva arten vetenskapligt om fyndet överlämnades till vetenskapen.

I framtiden ska T-rex farfar kunna beskådas i ett museum i nordöstra kina.

Fyndet beskrivs i US journal Science. Lösenord krävs.


Länk till video om Raptor kriegsteini.


Länk till bildgaller på The Guardian.

Inga kommentarer: