måndag 28 september 2009

GPS-mätning visar att vilsna går i cirklar

Det som vi bara anat, eller känt till genom hörsägen och skräckberättelser från vilsegångna, är nu vetenskapligt fastlagt. Människor som kommer vilse går i cirklar.

Forskare från Max Planck Institutet i Tübingen  i Tyskland har låtit folk gå vilse i en djup tysk skog och i Saharaöken. De vilsegågna var försedda med GPS-sändare som visade hur de irrade runt och korsade sina spår. Men det fanns ett undantag. När solen var framme höll försökspersonerna kursen.

Sägnen säger att man går i cirklar när man är vilse. Det stämmer bara sådär bra. Snarast irrar de vilsekomna fram och korsar sina steg i oregelbundna mönster.

Sägnen förklarar de vilsegågnas cirkelgång med att flertalet människor har lite olika långa ben vilket skulle ge lite olika steglängd som i sin tur skulle vara orsak till cirkelgången. Men så är det inte. Forskarna testade att låta folk försöka gå rakt med förbundna ögon.  Och de slant som prästens lilla kråka - än hit och än dit. Å andra sidan så resulterade slintandet ibland i så snäva cirklar som 30 meter.

Läs mer här.

Inga kommentarer: