måndag 21 september 2009

Träning i grupp gör dig extra tuff

Är du en gnällspik som gnäller över småskador? Om du inte längre vill vara en mes så har forskarna vid Oxford ett tips till dig: Börja träna, men gör det i grupp.

Att hård fysisk träning höjer smärttröskeln är känt sedan länge. Vid hård ansträngning producerar kroppen endorfinersom är en slags interna lyckopiller - man mår bra och känner inte smärta lika mycket.

De riktiga endorfinisterna är dock de indrottsmän som tränar i grupp. Det har Oxfordforskarna testat genom att plåga en roddbesättning i en specialbyggd roddmaskin utformad så att träningen där ska upplevas som att slita i en riktig roddbåt.

Efter träningen har forskarna mätt roddarnas smärttröskel genom att stänga av blodtillförseln i armen med en blodtrycksmanschett. Ju längre de stod ut desto högre smärttröskel. Man har också testat roddarna sedan de fått träna  ensamma i roddmaskinen.

Det man fann var att efter att roddarna tränat i grupp var deras smärttröskel betydligt högre än efter att de tränat enskilt. (Träningspassen var lika hårda.)

Oxfordsforskarna tillskriver effekten de faktum att träningen sker i grupp och att rodden i grupp kräver synkronisering och de utesluter inte att andra fysiksa och synkroniserade aktiviteter på samma sätt kan öka smärttåligheten. Uppenbarligen är grupptränare riktiga endorfinister.

Hela studien kan läsas på The Royal Societys letter of Biology. Men lösenord krävs.

Inga kommentarer: