torsdag 24 september 2009

Lovande test ger hopp om vaccin mot HIV

Det finns hopp om att utveckla ett fungerande vaccin mot HIV. Det framgår av den stora undersökning som den amerikanska armén finansierat  i Thailand.

16 000 frivilliga män och kvinnor i åldern 18 till 30 år ingick testet. Hälften fick det aktiva vaccinet, hälften en verkningslös injektion. Samtliga fick också kondomer och information om hur de ska skydda sig mot HIV.

Antalet smittade personer i försöksgruppen var lågt. Men skillnaden mellan mellan dem som fick vaccinet och dem som inte fick det är tillräckligt stor för att man ska kunna säga att vaccinet har effekt även om skyddet  mot HIV är långt ifrån 100-procentigt.

Av de 8 197 personer som fick vaccinet fick 51 HIV. I den ickevaccinerade gruppen  på 8 198 personer fick 74 HIV. Det betyder att vaccinet ger 30 procent lägre smittorisk vilket är riktigt bra.

Så bra faktiskt att The Aids Vaccine Advocacy Coalition kallar studiens resultat för "en historisk milstolpe".  Detta säkert med tanke på att tidigare försök med vaccin inte varit framgångsrika och prognosen för att någonsin hitta ett fungerande vaccin hittills varit mycket mörk.

Varje dag infekteras 7 000 personer med HIV och AIDS kräver årligen 2 miljoner liv enligt FN:s statistik. Att hitta ett vaccin, även om det inte är 100 procentigt, skulle alltså ha stor betydelse.


Studien finns ännu inte tillgänglig, uppger The Guardian, men den ska i oktober presenteras i Paris vid en internationell konferens om AIDS-vacccin.

Läs om hur det gick när studien presenterades i Paris.

Inga kommentarer: