söndag 20 september 2009

Fågelrivaler blir härmapor


Hör du till dem som tycker att det är svårt att skilja den ena fågeln från den andra på sången? I så fall är detta dåliga nyheter. Myrfåglar (De heter så för att de jagar myror. Vissa följer vandringsmyror långa sträckor.) som konkurrerar om samma resurser i samma område kan lära sig att sjunga samma sång som de konkurrerande myrfåglarna även om dessa hör till en annan art.

Åtminstone gäller detta den peruanska och den gulbröstade myrfågeln som utvecklats till att använda samma melodi på den fågelsång de använder för att hävda reviret. Övriga melodier skiljer sig dock åt.

Resultaten anses vara tämligen uppseendeväckande. "Som om mäniskor och schimpanser skulle börja använda ett gemensamt språk vid konkurrens om resurser" säger Dr Joseph Tobias en av de zoologer som står bakom forskningen.

Utvecklingen av samma sorts melodi är ett exempel på parallell evolution. (Som att både fladdermöss och fåglar utvecklat flygförmåga.) I detta fall är det mer uppseendeväckande eftersom det som drivit evolutionen kan betraktas som en social konfliktsituation. Fåglarna räknas visserligen till samma grupp av fåglar men de gick skilda vägar för tre miljoner år sedan.

Det är zoologer från universitetet i Oxford som  spelat in 504 sånger från 150 individer i områden där de konkurrerar om samma resusrser. Resultatet presenteras online på tidskriften Evolution. (Foto: Joe Tobias)

Inga kommentarer: