fredag 25 september 2009

Solen - inte vilken stjärna som helst

Vår sol är inte en dussinstjärna. Det har en grupp astronomer från bland annat Uppsala universitet, Australien, Tysklad och Portugal kommit fram till efter att ha analyserat solens atmosfär, det vill säga den del av solen som man  kan se.

Genom noggrana analyser har man funnit att solen i jämförelse med liknanade stjärnor har relativt ont om en rad ämnen som järn, nickel och aluminium. Å andra sidan finns det, jämfört  med liknande stjärnor, ett överskott av kol, syre, svavel och zink.

Forskarnas gissning är att orsaken till solens avvikande sammansättning är att planeterna i solsystemet bildades innan solen var helt klar och att de ämnen som "saknas" kan hittas i planeterna.

Förutom att detta säger en del om hur solsystemet bildades så ger kunskapen planetjägarna ett extra verktyg. Nu kan man studera sammansättningen av en avlägsen stjärna. Påminner den om solens kan man anta att där är ett bra ställe att söka efter planeter.

- Härigenom öppnas en möjlighet att med analys av stjärnspektra spåra sådana planetsystem, som ännu så länge är svåra att finna med andra metoder. Man har visserligen idag upptäckt mer än 300 planetsystem bortom vår eget solsystem, men de är alla ganska olika solsystemet, säger professor Bengt Gustafsson.

Poängen med att hitta planeter i solsystem som liknar vårt är att där anses chansen för liv vara störst.

Resultaten presenteras i Astrophysical Journal Letters.

Inga kommentarer: