måndag 21 september 2009

Besvärlig alg blir busbra batteri



Här är ett ont som faktiskt har ett gott med sig. Den illgröna algen grönslick som har en tendens att ta över klippor och vikar i förorenade hav har speciella egenskaper. Den kan bli ett lättviktigt, miljövänligt och kostnadseffektivt batteri. Hemligheten ligger i algens byggstenar - cellulosan.

- Cellulosan från algen har en speciell struktur med en mycket stor yta. Genom att belägga den med ett tunt lager av en ledande polymer har vi lyckats göra ett batteri som knappt väger någonting, samtidigt som det har världsrekord i laddningskapacitet och uppladdningstid för polymer-cellulosabaserade batterier, säger Gustav Nyström, doktorand i nanoteknologi och försteförfattare till studien.

Grönslicksbatteriet kan laddas med 600 mA per kvadratcentimeter och har lagringskapcitet på 25 till 50 mAH per tiondels gram. Mitt mobilbatterier rymmer 700 mAH. I grönslicksutförande skulle det väga 15-20 gram - och vara miljövänligt. (Om jag räknat rätt alltså.)

Grönslickbatterierna lämpar sig enligt forskarna på Ångströmslaboratoriet i Uppsala väl för massproduktion och uppskalning.

Tänk på det nästa gång du ser dem lilla illgröna algtofsen guppa i vattenbrynet. Om nåt år kan den sitta i din mobil.

Länk till resultaten

Inga kommentarer: