tisdag 2 februari 2010

Utbildad dator kan granska farliga trafikmiljöer

Kunskapen om "nästan olyckor" är guld värd för dem som vill skapa en säkrare trafikmiljö. Detta bland annat för att tillbuden är vanligare än olyckorna (Därför kan de avslöja fler felaktigheter i trafikmiljön.) Och de kan ge kunskap om trafikfaror innan någon skadats. Men det är dyrt att ta fram informationen. Idag får observatörer ställa sig vid vägkanten för att ta reda på hur bilister, cyklister och fotgängare beter sig i trafiken. 

Nu har matematiker och trafikforskare vid Lunds Tekniska Högskola utvecklat ett avancerat datorsystem som själv kan filma och själv analysera inspelningar av trafikhändelser.

Matematikerna har lärt datorn att känna igen fotgängare, cyklister och bilar, hur dem kör och med vilken hastighet. Datorn kan även plocka fram position och avstånd mellan olika fordon. Med den här tekniken kan datorn automatiskt sålla fram den information man söker efter, t ex ”nästanolyckor” alltså händelser som är nästan blev en olycka. På så sätt kan man komma fram till vad som brister i trafikmiljön.

– Efter att ha gått igenom 40 forskningsrapporter om trafikbeteenden kan jag konstatera att i 90 procent av dessa kunde man använda videoanalys för datainsamling. Tekniken behövs både när det gäller att föra forskningen kring trafikantbeteende framåt men även för gatukontor och trafikkonsulter som idag gör \"manuella\" studier, berättar Aliaksei Laureshyn, som doktorerat  på sin avhandling ”Application of automated video analysis to road user behaviour”.

Bookmark and Share

Inga kommentarer: