måndag 1 februari 2010

Så blev vi vindrickare hela bunten

Under 1950-talet propgerades det en hel del för vin i Sverige och hittills har man sett det som förklaringen till att Sverige till slut blev en vindrickande nation. Men det stämmer inte, hävdar Paulina Rytkönen som nu fått stöd av Vin- och Sprithistoriska museet för att studera vinets segertåg.
Om det inte var propagandan, vad var det då som fick oss att greppa korkskruvarna? Paulina Rytkönen menar att svaret finns i Sveriges och världens utveckling:

Det som ligger bakom vinets ökade popularitet och intåg i Sverige både inom konsumtion och produktion är istället landets och världens samhällsutveckling. Vinet har precis som Sverige genomgått en klassresa. Vid 1900-talets början var vin en fransk lyxvara, främst för stockholmseliten. I och med industrialismens intåg och den svenska befolkningens ökade välstånd och ändrade konsumtionsvanor och attityder har fler fått tillgång till drycken och den är etablerad i alla samhällsklasser. Minsta lokaltidning har en vinspalt.

- Vinets historia har allt, menar Paulina Rytkönen. Den omfattar bland annat naturen, historien, genus och den ekonomiska, politiska och tekniska utvecklingen.

- För mig är vin mer än en vara, det är en passion!

http://intressant.se/intressant

Bookmark and Share

Inga kommentarer: