torsdag 11 februari 2010

Kvinnor äter hälsosammare i närheten av män

Vill man banta ska man välja sitt måltidssällskap noga. Åtminstone om man är kvinna. Bäst är att äta tillsammans med män.

När det är män i närheten äter nämligen kvinnor mer kalorisnål mat. Och ju fler män desto magrare blir den kvinnliga kosten. Det visar resulatet av en fältstudie som rör omkring 470 ungdomar i studentmatsalen i McMasters universitet i Ontario, USA.

Forskarlaget tog sig helt enkelt före att närgånget studera vad studenterna hade på sina tallrikar och fann då att ju större andel män det var vid bordet desto mer sallad och andra kalorisnåla matvaror fyllde studentskornas tallrikar.

Förklaringen till det besynnerliga betendet är enligt Meredith Young att vad som finns på tallriken kan ha samma signalvärde som en snygg klädsel eller en vällagd sminkning. Därmed blir måltidens sammansättning en del i strategin för att finna en sexpartner.

- Salladsbladen på tallriken ska säga, Jag är söt; jag är attraktiv; jag tar hand om mig själv, berättar Meredith Young.

Mäns matvanor påverkades emellertid inte alls  av antalet kvinnor vid borden. 

Personerna i undersökningen är inte slumpmässigt utvalda. Därför hänger studiens värde utanför universitetsmatsalen på hur väl man kan förklara mekanismerna. Och det finns en del som tyder på att slutsaterna har allmän giltighet. Andra studier visar hur matvanorna påverkas av sällskapet: Det är skillnad på att bryta bröd med en tilltänkt arbetsgivare och en gammal god vän. Och man vet att sedan tidigare att matvanor har en signalfunktion. En grötfrukost och en champagnefrukost säger helt olika saker. Därför kan man anta att effekten är likartad i de kulturer där en smal kropp betraktas som attraktivt.

Bookmark and Share

Inga kommentarer: