onsdag 10 februari 2010

Cigarettsmugglingen tredubblades på ett år

Trots att den totala rökningen i Sverige minskar så ökar smugglingen drastiskt visar forskning från Stockholms centrum för socialvetenskaplig alkohol- och drogforsknings årsrapport om svenskarnas tobakskonsumtion för 2008.

2007 gick 144 miljoner smuggelscigarretter upp i rök i Sverige. 2008 var antalet insmugglade cigarretter uppe i 440 miljoner. Det är en ökning på 205 procent vilket betyder att smugglingen mer än tredubblats.

Även den icke kommersiella vidareförsäljningen av lagligt privatimporterade cigarretter ökade under tidsperioden. Men med betydligt blygsammare sex  procent till cirka 134 miljoner cigarretter.

Trost den ökade privata, lagliga eller olagliga införseln av cigarretter så köps flertalet av det sju miljarder taggar som går upp i rök i Sverige i den reguljära handlen.

- Den registrerade försäljningen, det vill säga den som beskattas i Sverige, har minskat under 2008 men samtidigt har den oregistrerade konsumtionen ökat. Denna utveckling är helt i motsats till hur utvecklingen för den registrerade och oregistrerade alkoholen ser ut, berättar Tove Axelsson Sohlberg vid Stockholms centrum för socialvetenskaplig alkohol- och drogforskning, SoRAD.

Svenskarna röker dock mindre. Den totala cigarettkonsumtionen fortsatte att minska under 2008 och var cirka 2,7 procent lägre än 2007 och 7,7 procent lägre än 2006. Denna utveckling får stöd i andra uppgifter som visar att andelen dagligrökare minskat under samma period.


Bookmark and Share

Inga kommentarer: