tisdag 23 februari 2010

Kan curry hejda och bota Alzheimers?

Forskare vid Kaliforniens universitet i Los Angeles (UCLA)  har i experiment visat att curry, eller rättare sagt en beståndsdel i en av ingredienserna, kan hejda utvecklingen av Alzheimers och även kurera skadade hjärnor. Det aktiva ämnet som vid försök på möss, genetiskt modifierade så att de snabbt utvecklar Alzheimers, är kurkumin som ger gurkmejan dess gula färg. När mössen fick det tillbakabildades de förändringar i hjärnan som ger sjukdomen.

Men innan du av omsorg om din hjärna ger dig ut och beställer indiskt käk så  betänk att den  portion gurkmeja som krävs för att mostvara den dos som mössen fick är hundra gram. Det vill säga fyra till fem kryddburkar vilket torde kunna förvandla vilken måltid som helst till en mardröm.

Än så länge har gurkmejemetoden bara testats på möss. Om den också har effekt  på människor så borde det synas i de kulturer där curry är vanligt i maten.

- Indiska samhällen som regelbundet äter kurkumin har förvånansvärt få fall av Alzheimers. men vi vet inte varför, säger Susanne Sorensson vid The Alzheimers Society.

Forskarna vid UCLA hoppas nu gå vidare med stuider av curryeffekten på  människor. Det man hoppas på är att kunna framställa ett preparat som gör det lite enklare att få i sig dosen.

Bookmark and Share

Inga kommentarer: