fredag 12 februari 2010

Sexdebatten i Danmark polariseras - Förbudskraven växer

Den offentliga debatten om sex och sexualitet har blivit hårdare och mer polariserad på senare år visar en undersökning av medieinnehåll från 2004 till 2006 utförd vi Köpenhamns universitet. Tongångar poch fördömmanden baserade mer på rädsla och fördommar än på fakta hörs oftare och de ackompanjeras i hög grad av rop på förbud mot såväl publicering av sexskidringar som mot att utföra dem.

- Mina textanalyser visar att fruktan och fördömandet huvudsakligen riktar sig kvinnors och ungdomars sexvanor. Detta fördömmande är ett uttryck för en sexualmoralism där man vill påtvinga andra en viss sexualitet som man anser vara den riktiga, säger Morten Emmerik Wöldike vid socilogiska institutionen.
- Därmed skapar, och reproducerar, man en sexuell rangordning, där vissa sexuella drifter och aktiviteter värderas positivt och som riktiga, sunda och goda, medan andra lustar, som till exempel analasex, gruppsex och pornografi, utesluts. Det som faller utanför den förhärskande inställningen om den goda sexualiteten drabbas av misstänkliggörande, demonisering och sjukliggörs, fortsätter han.

Som ett brev på posten, efter att vissa sexuella uttryck misstänkliggjorts dyker kraven på förbud upp i medierna. Men det som sägs i den offentliga debatten är inte nödvändigtvis det som danskarna tror på.

- Textanalyserna tyder på att de, på rädsla och fördomar baserad åsikterna i dagspressen i hög grad formuleras av en bred grupp opinionsbildare, av feministiska grupper och politiker från center/vänsterflygeln. Men sexualmoralismen delas inte nödvändigtvis av befolkningen. Exempelvis pekar opinionsundersökningar på att det inte finns majoritet för att förbjuda köpesex, säger Morten Emmerik Wöldike.
Läs mer här.


Bookmark and Share

Inga kommentarer: