torsdag 4 februari 2010

Internetberoende kopplat till depression

Det finns en koppling mellan ett beroendeliknande användande av Internet och depression visar forskning som utförts vid universitetet i Leeds i Storbritannien. Forskningen som bygger på enkätsvar från 1300 personer tyder på att ungefär ungefär en procent av de som besvarat enkäten är Internetberoende.

Deltagarna i undersökningen är inte slumpmässigt utvalda utan har rekryterats via sociala sajter på Internet. Det går därför inte generalisera och säga att en procent av Internetanvändarna är beroende. Sannolikt är det färre eftersom rekryteringen till enkäten skett på Internet och därmed troligen i en population som använder Internet mer än normalanvändarna.

Den grupp som i undersökningen stiger fram som Internetmissbrukare och har utvecklat ett närmast tvångsmässigt Internetanvändande och ersatt det riktiga livet med ett liv i chattrum och på sociala sajter är  i högre grad drabbade av depressioner.

Men resultaten i studien ger inga skäl att sluta följa denna blogg (Som väl är farligt beroendeframkallande?).  Det går inte att säga vad som är höna och vad som är ägg. Det är minst lika sannolikt att det är så att deprimerade personer har lättare för att utveckla ett osunt internetberoende som att hög användning av Internet leder till depression. Men kopplingen finns där och det kan vara klokt att ta reda på hur det ligger till.

- Även om överdriven Internetanvändning inte kan sägas orsaka mentala problem, men om en Internetberoende person ersätter meningsfulla relationer med virtuella kontakter på Internet kan det ha en negativ inverkan på deras mentala hälsa, kommenterar Andrew McCulloch resultaten i BBC.
Bookmark and Share

Inga kommentarer: