söndag 14 februari 2010

Gummiduken som producerar el

Forskare vid Princeton i USA har med hjälp av nanoteknik producerat en gummiduk som producerar el när den böjs och töjs.  Gummiduken kan om den sys in i kläder eller skor och fungera som energikälla till mobiltelefoner,  mp3-spelare och annan elektronik som vi tycker om att bära med oss.

Om man använder sig av en gummiduk som går att operera  in i människokroppen kan den fungera som energikälla till pacemakers, hörapparater och annat.  (För att driva en pacemaker lägger man en duk som utnyttjar bröstkorgens andningsrörelser.)

Det är praktiskt, men det riktigt fina i kråksången är att gummiduken rör sig när man tillsätter ström. Det  betyder i princip att man kan operera in en duk som producerar ström och använda en annan duk som "motor" i exempelvis en pacemaker, eller utnyttja materialet till att göra mycket små kirurgiska instrument som används inne i kroppen.

Rent tekniskt består gummiduksbatteriet av keramiska nanoribbor inbäddade i silikongummi. Metoden är sådan att den är relativt enkel att skala upp eller ner.



Bookmark and Share

Inga kommentarer: