onsdag 24 februari 2010

Bilavgaser kan ge hjärtsjukdomar

Att leva i en miljö med mycket bilavgaser kan öka risken för att dö i en hjärtsjukdom visar en studie utförd utmed en motorväg i Los Angeles. Forskarlaget från USA, Schweiz och Spanien mätte med ultrajud tjockleken på åderväggarna i halspulsådrorna hos människor bosatta nära en livligt trafikerad motorväg.

De fann att åderförkalkningen hos dessa personer var snabbare än för personer bosatta på längre avstånd från trafiken. Tillväxten motsvarade tjockleken av ett hårstrå vart femte år vilket i de här sammanhangen anses vara mycket.

Eftersom åderförkalkning anses ligga bakom flertalet dödliga hjärtproblem så är resultaten av stor betydelse.

-Slutsatsen av detta är att åtgärder för att minska föroreningarna från biltrafiken kan ha större positiva häloseffekter än vad vi hittills trott, säger Michael Jerrett vid Kaliforniens univesitet i Berkeley.

Studien är presenterad i PloS One, en Internetbaserad vetenskaplig tidskrift, men resultaten är lite tvetydiga: Att åderförkalkningen påskyndas av bilavgaser kunde bara säkert påvisas för vissa grupper som de som har höga kolesterolvärden och personer med sociala problem.

Å andra sidan backas resultaten upp av andra studier som visat på förhöjt blodtryck på grund av exponering för bilavgaser.

Bookmark and Share

Inga kommentarer: