måndag 1 februari 2010

Tufft att vara gammal på finansmarknaden

Det är inte lätt att bli gammal. Det gör ont i lederna, sömnen blir oroligare och dessutom blir man, visar psykologisk forskning från Stanford, en sämre spelare på den spekulativa finansmarknaden.

Forskningen, som beskrivs i Journal of Neuroscience visar att 20-åriga finansvalpar gör felakatiga val - lägger sina pengar på aktier med sämre avkastning - 20 procent av gångerna. En 80-årig finansräv gör samma misstag 30 procent av gångerna. Däremot fann man ingen skillnad i riskbenägnhet. Ung som gammal valde de riskfyllda aktierna framför de säkrare obligationerna lika ofta.

Under experimentet läste man elektroniskt av hjärnaktiviteten. Det visade sig då att vid de valsituationer där de äldre rävarna valde fel förekom "brus" i den delen av hjärnan där beslutet avhandlades.

- Vi vet inte vad som orsakade bruset. De kanske tänkte på sina barnbarn eller på något annat värdefullt. Problemet är att de signalerna kan läcka in till beslut om att ta finasiella risker, säger Brian Knutson en av de fyra Stanfordforskarna.

Skillnaderna i resultatet kan inte förklaras i att de äldre spelarna hade svårare att komma ihåg den finansiella informationen om respektive aktie. Det tyder på att det brus man identifierade visar på att hjärnan "vandrar" i beslutsprocessen och påverkar den negativt.
http://intressant.se/intressant

Bookmark and Share

Inga kommentarer: