torsdag 11 februari 2010

Egenintresse (delvis) bakom Sveriges klimatansvar

Sverige har i Kyotoavtalet tagit ett större klimaansvar än andra länder och kommer troligen också att överträffa de egna målsättningarna. Det känns ju bra. Men innan vi slår oss för bröstet och pekar finger åt andra nationer ska vi nog tänka en gång till. De svenska motiven är inte helt snövita visar en färsk avhandling från Göteborgs universitet.

Visst, till en del förklaras Sveriges agerande av berättelsen (forskartugg för hur vi förklarar och motivera vårt agerande)  om en miljöengagerad nation beredd att ta sin del ansvaret. Men samma nation har också underhållit berättelsen om att miljöteknik kan vara en ny svensk affärsidé. Exportpengar och fördelar som motiv för miljöarbete alltså. Eller om man vill vara cynisk: Vi planerar att bli rika på klimatarbetet.

– Kombinationen av dessa berättelser har bidragit till att ge Sverige legitimitet både bland fattiga länder och bland aktörer i den rika världen som har menat att klimatpolitik innebär en uppoffring. Det återstår att se om Sverige fortsätter på det här spåret i kölvattnet av Köpenhamnsprocessen, säger Mathias Zannakis.

Bookmark and Share

Inga kommentarer: