måndag 1 februari 2010

Trött, seg och med förkärlek för fusk - den mänskliga hjärnan

Vi vill gärna tro att vi människor är rationella varelser som fattar beslut efter att noga ha övervägt olika alternativ.  Det finns till och med en hel ekonomisk skola (The economic man) som bygger på att människor agerar rationellt. Synen på människan som rationell utmanas nu än en gång. Den här gången i en dansk bok om politisk pyskologi.

- Istället för att söka upp information, väga fördelar mot nackdelar med olika alternativ och på den grunden fatta ett rationellt beslut visar undersökningar att hjärnan är lat och i stället tar genvägar, säger Sigge Winthe Nielsen forskare i politisk psykologi vid Statsvetenskapliga institutionen vid Köpenhamns universitet och en av föfattarna av boken.

Det går inte att döma hjärnan alltför hårt för dess lättja och vilja att ta genvägar till besluten. I dagens samhälle är det nödvändigt.

- Genvägarna hjälper den mänskliga hjärnan att förenkla de enorma mängder av information som den utsätts för. Det innebär till exempel att hjärnan hellre litar på  information som är helt ny än mer relevant informtion från igår, och att vi litar mer på information som bekräftar våra åsikter än på information som motsäger dem, säger  Sigge Winther Nielsen.


Men det får konsekvenser påpåekar han: Den danska säkerhetstjänsten hade tillräcklig information om yxmannen som försökte dräpa en av Muhammedbildtecknarna. Men användningen och tolkningen av den stora mängden information klickade. Hjärnan tog en genväg - hittills hade ingen tecknare utsatts för mordförsök så...


Bookmark and Share

Inga kommentarer: