måndag 1 mars 2010

Ungdomar mer rädda på stan än äldre

Det är inte de äldre som är mest oroliga när de vistas i stadsmiljöer. De unga är betydligt räddare visar forskning från Göteborgs universitet. Särskilt om man är ung, ensam och har upplevt våld mot sig själv eller någon annan.

Just den upplevda ensamheten kan innehålla nyckeln för att göra stadsmiljöer tryggare.

– Vi måste befolka rummet, planera vår stad så att det syns att vi inte är ensamma och att det finns någon som bryr sig om våra offentliga miljöer. Det kan vara mer effektivt att se till att det finns tillräcklig – och fungerande – belysning längs gångvägarna än att enbart satsa på brottsförebyggande åtgärder, säger Gabriella Sandstig.


Att själv ha utsatts för hot och risker är den vanligaste förklaringen till känslor av otrygghet. Men studien visar att det inte enbart gäller de som har blivit utsatta själva, utan också de som har sett andra drabbas. I motsats till vad tidigare studier visat känner unga sig mer otrygga än äldre.


När det gäller påverkan från media är bilden mer komplex. Mediaskildringar påverkar i sig inte känslor av trygghet eller otrygghet i någon större utsträckning, däremot spelar människors föreställningar om medias rapportering stor roll.

Den som anser att media underdriver när det gäller risker, hot och våld känner sig i större utsträckning otrygg än den som anser att mediabilden är korrekt eller överdriven.
Bookmark and Share

Inga kommentarer: