tisdag 23 mars 2010

Kemikaliesoppa påverkar allt levande

Ett amerikanskt spädbarn föds med 200 icke-naturliga kemikalier i sitt blodomlopp. Dessa kommer från mat, vatten, kläder, luften, mat med mera. SLU har mätt kemikalieinnehållet i svenska vattendrag och funnit att där flyter runt 57 olika bekämpningsmedel.

Flertalet av dessa ämnen har potential att påverka oss. Oftast har vi kännedom om vad ämnena gör var för sig. Men hur människor och natur påverkas av den totala kemikaliesoppan finns det knappt någon kunskap om. Det finns helt enkelt för många tänkbara kombinationer av ämnen för att man ska kunna säga nåt säkert.

 Men en studie utförd, på uppdrag av EU,  i samarbete mellan Göteborgs Universitet och  Universitetet i London visar att effekten av att utsättas för kemikaliesoppan är är betydligt större och farligare än de enskilda ämnena.

- Antalet kemiska kombinationer som jordens levande organismer exponeras för är enorm. Att utvärdera varje tänkbar kombination är därför inte realistiskt och nya modeller måste tas fram för riskbedömningen. Det behövs riktlinjer för hur den kemiska cocktail-effekten ska hanteras, för att bedömmer riskerna för både människa och miljö, säger Thomas Backhaus, forskare vid Institutionen för växt- och miljövetenskaper som är medförfattare till studien.


Bookmark and Share

Inga kommentarer: