fredag 19 mars 2010

Stress gör män mindre kräsna

Normalt har människor en tendens att välja livs- och sexpartner som är någorlunda lika dem själva. Men det förändras när vi utsätts för stress visar försök som gjorts i Tyskland.

Forskarna tog två grupper av unga män, utsatte den ena för stress i form av isvatten och buller och lät dem se bilder av bland annat nakna kvinnor. En del av de nakna kvinnornas ansikten var  manipulerade så att deras drag påminde om försökspersonen.

Med hjälp av pulsmätning och enkäter tog man reda på vilka kvinnor de stressade respektive ostressade männen fann mest attraktiva.  Det visade sig då att de stressade männens fann i stort sett alla kvinnor atraktiva medan de ostressade var mer kräsna och sparade sin gunst till kvinnor med rätt ansiktsdrag.

Vad betyder då detta utanför den kontrollerade experimentsituationen. Troligen lär kortvarig stress inte ha någon större betydelse för partnervalen, tror de tyska forskarna. Långvarig hög stressnivå skulle kunna göra att män sänker sina krav så mycket att de väljer "fel" partner. Ännu ett skäl att ta det lungt på jobbet alltså.

Läs mer här.

Bookmark and Share

Inga kommentarer: