onsdag 24 mars 2010

Myror kan känna lukter i stereo


Myror har förmågan att känna lukter i stereo visar forskning utförd av forskare vid Max Planckinstitutet för kemisk ekologi i Jena.  Det gör att de kan använda dofter för att orientera sig i rummet. I klartext för att hitta hem till stacken.

Åtminstone gäller detta de ökenmyror som bebor de ogästvänliga saltslätterna i Tunisien. De lär sig känna igen dofter i landskapet och då deras luktsesorer sitter i antennernas spetsar så får de en "stereodoft" av landskapet på ungefär samma sätt som våra två ögon ger oss djupseende och våra två öron  ger oss förmåga att avgöra varifrån ljud kommer. Myrorna rör sig alltså lika mycket i en geografi av dofter som i ett landskap definierat av synintryck.

Stereodoften är inte myrornas enda sätt att hitta hem i saltöknen. De utnyttjar också en solkompass, stegräkning och synen för att inte gå vilse i saltöknen.

Stereoluktning är inte unikt i djurvärlden. Råttor och människor tros också ha denna förmåga.

- Men vi har kunnat demonstrera att myror på ett framgångsrikt sätt kan använda stereoluktning för ökennavigation, säger professor Bill Hansson chef för Max Planckinstitutet avdelning för kemisk ekologi.

Studien är presenterad i Animal Behavior.

Bilden visar de doftmolekyler som myrorna i experiment kunde använda för att orientera sig. Illustration Markus Knaden.


Bookmark and Share

Inga kommentarer: