måndag 1 mars 2010

Många lärare har problem med rösten

Fler än var tionde lärare har problem med rösten visar en färsk undersökning gjord vid Lunds universitet. De besväras av ständiga harklingar och heshet. För en del är problemen så allvarliga att de stannat hemma för att spara rösten. Ungefär en tredjedel av de lärare som har problem uppger att de gjort det. Nästan var tionde lärare som inte upplevde att de hade problem med rösten säger att de stannat hemma för att spara på rösten.

– Att många stannar hemma för att skona rösten fast de inte anser sig ha några röstproblem tyder på att röstproblem tas som något självklart inom lärargruppen. Man verkar anse att det helt enkelt hör till yrket! kommenterar Viveka Lyberg Åhlander.


Tidigare innehöll lärarutbildningarna röstträning men det försvann under 1970-talet.

Att lärare har problem med rösten beror inte bara på att de talar mycket och ibland tvingas att överrösta pratiga elever. Den fyssiska arbetsmiljön har stor betydelse. Drag, bullriga ventilationer och torr luft bidrar till problemen.

Det finns små knep att ta till. Står man med ryggen mot svarat tavlav fungerar den som röstförstärkare. De vita kritfläckarna får man försöka stå ut med.

Bookmark and Share

Inga kommentarer: