onsdag 17 mars 2010

Rädd för halkan? Sätt sockorna utanpå skon!

Kanonvinter och vår i all ära, men det blir halt. Nu har dock våra nyzeeländska vänner på vingliga ben beträtt det vetenskapliga fältet fotgängarväggrepp. Och de har en rekommendation som kan rädda våra bräckliga ben.

I en studie, omfattande 30 fotgängare med tidigare erfarenhet av väggreppsrelaterade fallolyckor,  testade man hypotesen att sockor utanpå skorna minskade risken att slinta. Sagt och gjort. Försökspersonerna (som utvaldes bland de förbipasserade)  utrustades med sockbeklädda skodon och sändes ut på ett sluttande isigt plan. (Sockorna var tillverkade av en akryl/ullblandning) Efter den äventyrliga promenaden, som klockades och jämfördes med kontrollgruppen som tvingades promenera utan extern sockbeklädnad, fick de ange på en femgradig skala hur halt de ansåg att det varit.

Personerna med extern sockbeklädnad upplevde promenaden som mindre halkig. De avverkade också teststräckan något snabbare.

Slutatsen är att externa sockor minskar risken för väggreppsrelaterade fallolyckor för fotgängare under perioder med låg underlagsfriktion. Studien är presenterad i The New Zealand Medical Journal.

Bookmark and Share

4 kommentarer:

Gunnar Klasson sa...

Undrar vad försökspersonerna hade för skostorlek? Utanpåsockar till mina 47:or finns nog inte.

Anders Jalakas sa...

Det var ju (nästan) ett slumpurval så skostorleken torde motsvara normalbefolkningens.

Dock finns garn, mönster och stickor i välsorterade textila butiker.
AJ

Gunilla Edithsdotter sa...

"Att gå på i ullstrumporna" är inget nytt därav ordspråket.

Anders Jalakas sa...

Nä men den vetenskapliga studien av den omkastade relationen, socka, skodon, isväg är väl nydanande?