måndag 22 mars 2010

Kvinnor väljer machomän när hälsan sviktar

Ju större hälsoriskerna i ett samhälle är desto mer attraktiva framstår machomännen visar en studie publicerad i Proceedings of the Royal Society B. Forskargruppen vid Universitetet i Aberdeen lät kvinnor i 30 länder ranka datamanipulerade bilder av manliga ansikten efter hur attraktiva de ansåg dem vara. Datamanipulationen förstärkte antingen de typiskt manliga eller de typiskt kvinnliga ansiktsdragen.

Det visade sig att det finns ett samband mellan hälsoläget i landet och kvinnornas försmak för machotyper.

Ju större risk för dödliga sjukdomar desto mer föredrog kvinnorna machomän. Allra tydligast framgår resultaten vid en jämförelse mellan Mexico och Sverige. Det mexikanska hälsoläget är det sämsta och det svenska det bästa i studien. Och de mexikanska kvinnorna föredrog machotyperna i 54 procent av fallen medan svenskorna föll för macholocken bara i 32 procent av fallen.

Forskarna har kontrollerat för att se om andra faktorer kan ha spelat in. Det är trots allt viss skillnad mellan Mexico och Sverige. Skillnaden i machotycke kvarstår även om man tar hänsyn till kulturella faktorer som skönhetsideal och kvinnors parbildningsstrategier. Så det ligger troligen en del i resultaten men det skulle vara intressant att se vad en kontroll för jämställdhet och kvinnors förvärvsgrad gör med resultatet.

Bookmark and Share

Inga kommentarer: