måndag 22 mars 2010

Fetast först!

Det kan ha sina fördelar att lägga på sig några gram extra över vintern. Åtminstone om man är flyttfågel. Studier som gjorts av forskare från bland annat tyska Max Planck Institutet för ornitologi har visat att de trädgårdssångare som lyckats peta undan lite fettklumpar inför flytten kommer fortare fram.

Trädgårdssångarna flyttar långt. De häckar i Mellan- och Nordeuropa men övervintrar i Afrikas tropiker. De korsar alltså både hav och öken vid sina flyttningar. Och det är i samband med dessa jätteskutt fettreserven kommer väl till pass.

De mindre och magrare fåglarna vilade ut sig efter en sådan passage i ett par dagar för att fylla på förråden. De större och fetare fåglarna vilade bara över dagen innan de fortsatte flygningen.

För flyttfåglar är farten viktig. De som kommer först fram kan lägga beslag på de bästa boplatserna och ökar därmed chansen för en framgångsrik häckningssäsong.

Trädgårdssångaren är en av landets vanligaste fåglar. Uppemot tre miljoner par beräknas häcka här. På senare år har dock antalet trädgårdssångare minskat.

Studien är presenterad i tidskriften Biology Letters.

Bookmark and Share

Inga kommentarer: