måndag 1 mars 2010

Ännu en ny marin art upptäckt utanför Gullmarn

Havet är inte bara djupt, det är stort också. Därmed är det svårt att utforska och när man väl gör det med viss frenesi och kunskap så brukar det medföra att ännu ett anatal arter kan läggas till listan om cirka 1,5 miljoner redan beskrivna.

Till listan på nyupptäckta arter kan man nu lägga Grania occulta, upptäckt utanför Gullmarsfjorden av zoologen Pierre De Wit vid Göteborgs universitet – som hittat nya djurarter vid både Stora Barriärrevet, Nya Kaledonien och utanför Gullmarsfjorden i Bohuslän.

Grania occulta kan skiljas från en tidigare känd art med hjälp av DNA. Maskarnas genetik visar att de båda arternas evolutionära historia faktiskt är helt skild, och att den ena av dem i själva verket är närmare släkt med en art som ser helt annorlunda ut.


– Arter som tidigare uppfattats som samma kan visa sig ha helt olika funktion i ekosystemet, och vara olika toleranta för till exempel miljögifter. Detta är naturligtvis viktigt att veta för att kunna vidta rätt åtgärder för att skydda vårt djurliv, säger Pierre De Wit.

Hittas i djuphaven
Grania är en omkring två centimeter lång och mestadels vit mask som påträffas i marin sand världen över, från tidvattenzonen och långt ner i djuphavet. Forskaren Pierre De Wit vid Zoologiska institutionen, Göteborgs universitet, arbetar med att kartlägga exakt hur många arter av Grania det finns och hur de är besläktade med andra organismer.



Avhandlingen kan läsas här.
Bookmark and Share

Inga kommentarer: