torsdag 18 mars 2010

Myror sämre än sitt rykte

Myror brukar betraktas som strävsamma små kryp som stretar på med inget annat än stackens och kollektivets bästa för ögonen. Och det stämmer väl med två viktiga undantag: när myrdrottningen blir egoist och när arbetarna revolterar och massakrerar alla drottningar utom en.

Att arbetsmyrorna då och då röjer upp bland drottningarna för att undvika överbefolkning är känt sedan tidigare. Det är kunskapen om drottningens egosism som är ny och har tagits fram genom ett mångårigt studie av myror vid Köpenhamns och Paris universitet.

Drottningen har en uppgift: producera ägg som blir arbetare som gör stacken livskraftigt. Ofta finns det fler än en drottning i en stack och det är en önskan om att bli den överlevande drottningen efter den närmast oundvikliga massakern som utlöser det osolidariska betendet.

När stacken börjar närma sig den storlek som utlöser massakern på drottningarna upphör drottningen med att göra sitt jobb, nämnligen att producera ägg. Istället använder hon energin som skulle gått till äggproduktion till att göda sig själv. En stor och präktig myrdrottning har nämligen större chans att skonas när arbetsmyrorna inleder sin massaker. Hon sätter alltså sitt väl och ve framför stacken.

Studien om myrdrottningarnas bristande solidaritet är publicerad i Procedings of the Royal Society B.

Bookmark and Share

Inga kommentarer: