tisdag 24 november 2009

Även fladdermöss flyttar, men av andra skäl än fåglar

Det finns väl knappast någon som inte känner till att många fåglar, i Europa nästan var tredje art, kan flytta långa sträckor. Mindre känt är att även en del fladdermöss kan flytta långt inför vintern. Forskare vid Max Planck Institutet för Ornitologi in Radolfzell i Tyskland och Universitetet i Princeton i USA upptäckt att vissa fladdermusarter kan flytta uppemot 100 mil inför vintern.

Men skälen till att de börjat att flytta och syftet med flytten är annorlunda jämfört med fåglarna.

Fåglarna anses ha börjat med sitt flyttbetende som tropiska fåglar som dragit nytta av sommarvärmen på kallare breddgrader för att minska konkurrensen om föda under häckningen. Höstflytten kan alltså ses som ett återtåg till ursprungsmiljön.

Fladdermössen höstflytt har andra orsaker. De flyttande fladdermössen hör hemma på de nordligare breddgraderna men har tagit upp flyttbeteendet som ett svar på ett kallare klimat. Det fladdermössen vill uppnå med sin flytt är helt enkelt att hitta en bra plats att tillbringa vinterdvalan på. Är det för kallt så riskerar de att dö i sömnen. Det är alltså jakten på sovplats som driver fladdermössen till vinterflytt. Många flyttar därför tämligen korta sträckor. Det kan handla om några tiotal mil. Ungefär tre procent av fladdermössen vinterflyttar.

Läs mer här.

Inga kommentarer: